Ποια δεδομένα συλλέγονται από το EES;
Πρέπει να παρέχετε τα προσωπικά σας δεδομένα κάθε φορά που φθάνετε στα εξωτερικά σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιούν το EES.
Το EES συλλέγει, καταγράφει και αποθηκεύει:
- τα δεδομένα που απαριθμούνται στο/στα ταξιδιωτικό/-ά σας έγγραφο/-α (π.χ. πλήρες ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.)
- την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου
- την εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα (τα λεγόμενα «βιομετρικά δεδομένα»)
- αν σας απαγορεύθηκε η είσοδος.
Με βάση τα συλλεχθέντα βιομετρικά δεδομένα θα δημιουργηθούν και θα αποθηκευτούν βιομετρικά υποδείγματα στην κοινή υπηρεσία βιομετρικής αντιστοίχισης (βλ. υποσημείωση).
Αν είστε κάτοχος θεώρησης βραχείας παραμονής για να εισέλθετε στον χώρο Σένγκεν, τα δακτυλικά σας αποτυπώματα θα αποθηκευτούν ήδη στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και δεν θα αποθηκευτούν εκ νέου στο EES.
Ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάστασή σας, το σύστημα συλλέγει επίσης τα προσωπικά σας στοιχεία από:
- το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (το οποίο περιέχει πρόσθετα προσωπικά στοιχεία)
- το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), ιδίως την κατάσταση της άδειας ταξιδιού ETIAS που διαθέτετε και, κατά περίπτωση, το ενδεχόμενο καθεστώς σας μέλους οικογένειας υπηκόου της ΕΕ.
Όλα αυτά γίνονται με πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες και τα δικαιώματα προστασίας των δεδομένων.
Γιατί συλλέγονται τα δεδομένα σας στο EES;
Τα δεδομένα σας συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία στο EES με σκοπό:
- την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων
- την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης
- τη διευκόλυνση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών
- τον εντοπισμό ταξιδιωτών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου ή που έχουν υπερβεί την επιτρεπόμενη παραμονή τους
- τον εντοπισμό ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες ή πλαστά διαβατήρια
- τη συμβολή στην πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.
Αυτό απαιτείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2226 και συγκεκριμένα τα άρθρα 14, 16 έως 19 και 23 των κεφαλαίων II και III του εν λόγω κανονισμού.
Πώς θα ενημερωθείτε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων;
Θα σας παρασχεθούν γραπτές πληροφορίες σχετικά με το EES και τα συναφή δικαιώματά σας όταν διασχίζετε τα εξωτερικά σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν το EES για βραχεία παραμονή (έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών).
Οι όροι για τη συλλογή και την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο EES καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2226 σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εισόδου/εξόδου.
Τι θα συμβεί αν αρνηθείτε να σαρωθούν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα ή να ληφθεί φωτογραφία του προσώπου σας;
Αν αρνηθείτε να παράσχετε τα βιομετρικά σας δεδομένα, θα σας απαγορευθεί η είσοδος στην επικράτεια των ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιούν το EES.
Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα;
- Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιούν το EES, όπως συνοριακές αρχές, αρχές έκδοσης θεωρήσεων και αρχές μετανάστευσης, προκειμένου να επαληθεύσουν την ταυτότητά σας και να αποφασίσουν αν θα πρέπει να σας επιτραπεί να εισέλθετε ή να παραμείνετε στην επικράτεια.
- Επίσης, η Ευρωπόλ μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας για σκοπούς επιβολής του νόμου.
- Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, τα δεδομένα σας μπορούν να διαβιβαστούν σε άλλη χώρα (χώρα της ΕΕ ή τρίτη χώρα) ή διεθνή οργανισμό (που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226 — οργανισμό του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ή τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού) για τον σκοπό της επιστροφής (άρθρο 41 παράγραφοι 1 και 2 και άρθρο 42) και/ή για σκοπούς επιβολής του νόμου (άρθρο 41 παράγραφος 6).
- Οι μεταφορείς θα είναι σε θέση να επαληθεύσουν μόνο αν οι κάτοχοι θεώρησης βραχείας παραμονής έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τον αριθμό των επιτρεπόμενων εισόδων βάσει της θεώρησής τους και δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περαιτέρω δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Για πόσο χρονικό διάστημα διατηρεί το EES τα προσωπικά σας δεδομένα;
Τα δεδομένα σας θα διατηρηθούν στο σύστημα μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους συλλέχθηκαν και για τις συγκεκριμένες διάρκειες που περιγράφονται στον κατωτέρω πίνακα.
Καταχωρίσεις εισόδου, εξόδου και άρνησης εισόδου | 3 έτη από την ημερομηνία καταχώρισής τους |
Ατομικοί φάκελοι που περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα: | 3 έτη και 1 ημέρα από την ημερομηνία καταχώρισης της τελευταίας εξόδου σας ή άρνησης εισόδου σας (αν δεν σας επετράπη η είσοδος) |
Αν δεν έχει καταχωριστεί έξοδος | 5 έτη από την ημερομηνία λήξης της επιτρεπόμενης παραμονής σας. |
Αρχεία εισόδων και εξόδων για υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι:
Ανατρέξτε στην ενότητα «Συχνές ερωτήσεις» για πρακτικά παραδείγματα. | 1 έτος από την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου εξόδου. |
Αν δεν έχει καταχωριστεί έξοδος και:
| Τα δεδομένα σας δεν θα διατηρηθούν. Δεν υπάρχει υπολογισμός της διάρκειας της επιτρεπόμενης παραμονής σας. |
Μετά το πέρας κάθε χρονικής περιόδου, τα δεδομένα σας διαγράφονται αυτόματα. |
Πώς προστατεύονται τα δεδομένα σας στο EES;
Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο EES προστατεύονται από κατάχρηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτά περιορίζεται σε συγκεκριμένο προσωπικό των εθνικών αρχών.
Τα δεδομένα σας δεν μπορούν να διαβιβαστούν σε τρίτους —δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς— εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Δείτε ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα.
Όλες οι πράξεις επεξεργασίας δεδομένων εκτελούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το EES.
Ο Οργανισμός της ΕΕ για τη Λειτουργική Διαχείριση συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA) θα διασφαλίζει ότι η λειτουργία του EES συνάδει με την εφαρμοστέα νομοθεσία.
Υπάρχουν ισχυρές εγγυήσεις για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα σας:
- ως υπήκοος τρίτης χώρας για τον οποίο ισχύει το EES, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε πρόσβαση στα δεδομένα σας ή να ζητήσετε τη διόρθωση, συμπλήρωση ή διαγραφή δεδομένων που σας αφορούν στο EES.
- το EES εποπτεύεται τόσο από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων όσο και από ανεξάρτητες εθνικές εποπτικές αρχές σε κάθε συμμετέχουσα χώρα·
- το EES αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις αρχές της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού·
- για την πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός και η ορθή χρήση των τεχνολογικών και πληροφοριακών συστημάτων.
Πώς μπορείτε να ελέγξετε τις υπόλοιπες ημέρες σας στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το EES και τι συμβαίνει σε περίπτωση υπέρβασης της επιτρεπόμενης διάρκειας παραμονής;
Έχετε το δικαίωμα να λάβετε πληροφορίες από τους ελεγκτές διαβατηρίων σχετικά με τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής που σας απομένει. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε το διαδικτυακό εργαλείο ή να ενημερωθείτε μέσω του εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος σε ορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων.
Αν παραμείνετε για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, θα ταυτοποιηθείτε ως «πρόσωπο που έχει υπερβεί την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής» και τα στοιχεία σας θα προστεθούν αυτόματα σε κατάλογο. Αρχές όπως οι υπάλληλοι ελέγχου διαβατηρίων, οι υπάλληλοι μετανάστευσης και το προσωπικό που εκδίδει θεωρήσεις έχουν πρόσβαση στον εν λόγω κατάλογο.
Αν έχετε προστεθεί στον κατάλογο των προσώπων που έχουν υπερβεί την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής, ενδέχεται να υποστείτε και άλλες συνέπειες ανάλογα με την εθνική νομοθεσία που ισχύει στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί το EES (π.χ. ενδέχεται να απομακρυνθείτε από την επικράτεια· ενδέχεται να σας επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα ή να τεθείτε υπό κράτηση· ενδέχεται να σας απαγορευτεί να εισέλθετε εκ νέου στην ΕΕ στο μέλλον).
Αν, ως πρόσωπο που έχει υπερβεί την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής, προσκομίσετε αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή στις συνοριακές αρχές ή στις αρχές μετανάστευσης, ότι υπερβήκατε την επιτρεπόμενη διάρκεια λόγω απρόβλεπτων ή ελαφρυντικών περιστάσεων (π.χ. νοσηλεία λόγω σοβαρού τραυματισμού), τα δεδομένα σας μπορεί να τροποποιηθούν στο σύστημα και να διαγραφείτε από τον κατάλογο.
Ο υπολογισμός της διάρκειας της επιτρεπόμενης παραμονής και η δημιουργία ειδοποιήσεων προς τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το EES όταν λήξει η διάρκεια επιτρεπόμενης παραμονής δεν ισχύουν για υπηκόους τρίτων χωρών που είναι μέλη οικογένειας πολιτών της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας, οι οποίοι ταξιδεύουν σε κράτος άλλο από το κράτος της ιθαγένειάς τους ή διαμένουν ήδη εκεί και συνοδεύουν ή πηγαίνουν να συναντήσουν πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας.
Ποια είναι τα δικαιώματά σας όσον αφορά τα προσωπικά σας δεδομένα;
Έχετε δικαίωμα:
- να ζητήσετε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας πρόσβαση στα δεδομένα που σας αφορούν
- να ζητήσετε τη διόρθωση ανακριβών ή ελλιπών δεδομένων
- να ζητήσετε τη διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν τα οποία υποβλήθηκαν παράνομα σε επεξεργασία και/ή ορισμένα δεδομένα να μην υποβληθούν σε επεξεργασία.
Για να ασκήσετε οποιοδήποτε από τα εν λόγω δικαιώματα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων (π.χ. τον φορέα που είναι αρμόδιος για την επεξεργασία των δεδομένων σας) ή τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σε οποιαδήποτε από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το EES, κατά προτίμηση στις χώρες στις οποίες ταξιδέψατε.
Μπορείτε να βρείτε τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας για τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το EES.
Πώς μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία σχετικά με τα δεδομένα σας;
Υποβολή καταγγελίας σημαίνει ότι υποβάλλετε επίσημο αίτημα για εκ νέου εξέταση των δικαιωμάτων σας όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, για παράδειγμα, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός σας προς τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων για πρόσβαση, διαγραφή ή τροποποίηση των δεδομένων σας.
Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία:
- στην εποπτική αρχή της ευρωπαϊκής χώρας που χρησιμοποιεί το EES και είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων σας (π.χ. αν πιστεύετε ότι η χώρα έχει καταχωρίσει εσφαλμένα τα δεδομένα σας)
- στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων για θέματα που σχετίζονται με την επεξεργασία δεδομένων από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για παράδειγμα:
- Frontex: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που φιλοξενεί την κεντρική μονάδα που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης
- Οργανισμός της ΕΕ για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA): οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος, μέσω της τεχνολογίας, υποστηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ για μια ασφαλέστερη Ευρώπη
- Europol: Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιβολή του Νόμου αποσκοπεί στην επίτευξη μιας ασφαλέστερης Ευρώπης προς όφελος όλων των πολιτών.