Το ΣΕΕ ισχύει για εσάς αν είστε υπήκοος τρίτης χώρας και ταξιδεύετε για βραχεία παραμονή σε ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί το ΣΕΕ και είτε:
- διαθέτετε θεώρηση βραχείας παραμονής· είτε
- δεν χρειάζεστε θεώρηση για παραμονή μέγιστης διάρκειας 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών.
Τα στοιχεία του ταξιδιωτικού σας εγγράφου και άλλα προσωπικά σας δεδομένα θα συλλεχθούν, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών εισόδου και εξόδου σας, και θα καταχωριστούν ηλεκτρονικά στο σύστημα. Η διαδικασία αυτή θα σας διευκολύνει κατά τη διέλευση των συνόρων.
Αν υπερβείτε την επιτρεπόμενη περίοδο παραμονής σας στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ, το σύστημα θα σας ταυτοποιήσει και θα καταχωρίσει την πληροφορία αυτή.
Σε περίπτωση που οι αρχές σάς αρνηθούν την είσοδο, η πληροφορία αυτή θα καταχωριστεί επίσης στο σύστημα.
Η περίοδος των 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών υπολογίζεται ως ενιαία περίοδος για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ.
- Εκσυγχρονίζει τη διαχείριση των συνόρων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το σύστημα· με την ηλεκτρονική καταχώριση των εισόδων και εξόδων υπηκόων τρίτων χωρών ή των αρνήσεων εισόδου·
- Καθιστά αποτελεσματικότερους τους συνοριακούς ελέγχους, βελτιώνοντας σταδιακά την εμπειρία των ταξιδιωτών·
- Καταπολεμά αποτελεσματικά την υποκλοπή ταυτότητας με τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων·
- Βελτιώνει την ασφάλεια εντός της ΕΕ·
- Συμβάλλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος λειτουργώντας ως εργαλείο επαλήθευσης της ταυτότητας.
Για τους περισσότερους υπηκόους τρίτων χωρών, το ΣΕΕ:
- παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης παραμονής τους στην επικράτεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ·
- αντικαθιστά την ανάγκη σφράγισης των διαβατηρίων (εκτός αν ισχύουν εξαιρέσεις)·
- μειώνει τον χρόνο αναμονής στις ουρές ελέγχου διαβατηρίων, καθώς καθιστά δυνατή τη διενέργεια αυτοματοποιημένων συνοριακών ελέγχων (όπου διατίθεται και υπό την εποπτεία των ελεγκτών διαβατηρίων)
Το ΣΕΕ διευκολύνει επίσης την ταυτοποίηση των ατόμων:
- που έχουν διαμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο (άτομα που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής)·
- που χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες ή διαβατήρια·
- που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ.
Ως εκ τούτου, το ΣΕΕ υποστηρίζει τον εντοπισμό τρομοκρατών, εγκληματιών και υπόπτων, καθώς και θυμάτων εγκλημάτων.
Το ΣΕΕ θα αποθηκεύει διαφορετικά βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία ανάλογα με το αν χρειάζεστε ή όχι θεώρηση βραχείας παραμονής.
- Χρειάζεστε θεώρηση βραχείας παραμονής για να ταξιδέψετε στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ;
Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα αποθηκεύσει μόνο την εικόνα του προσώπου σας (τα δακτυλικά σας αποτυπώματα είχαν ήδη καταχωριστεί όταν υποβάλατε αίτηση θεώρησης).
- Δεν χρειάζεται θεώρηση;
Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα αποθηκεύσει 4 από τα δακτυλικά σας αποτυπώματα και την εικόνα του προσώπου σας.
Επί του παρόντος, τα δακτυλικά αποτυπώματα παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν σαρώνονται, ακόμη και αν υπόκεινται στο ΣΕΕ.
Τα βιομετρικά δεδομένα αποτελούν αξιόπιστη μέθοδο για:
- την ακριβή ταυτοποίηση ατόμων — σημαντική μείωση των περιπτώσεων εσφαλμένης ταυτοποίησης, διακρίσεων ή κατάρτισης προφίλ με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά
- τον εντοπισμό ταξιδιωτών που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα και βρίσκονται ήδη στο έδαφος του χώρου Σένγκεν (παράτυποι μετανάστες)
- την αντιστοίχιση των δεδομένων εισόδου και εξόδου για τους «καλόπιστους» ταξιδιώτες.
Τα βιομετρικά δεδομένα μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ:
- με την αποτροπή περιπτώσεων εξαφάνισης παιδιών ή περιπτώσεων παιδιών που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων
- με τη μείωση του κινδύνου εσφαλμένης κράτησης και σύλληψης
- με τη συμβολή στην καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Μολονότι η συλλογή βιομετρικών δεδομένων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ιδιωτικότητα των ταξιδιωτών, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο ΣΕΕ διασφαλίζει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ μπορούν να αποφασίσουν να αυτοματοποιήσουν περαιτέρω τις διαδικασίες τους. Αυτοματοποίηση σημαίνει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να επωφελούνται από ειδικό εξοπλισμό — ένα «σύστημα αυτοεξυπηρέτησης». Αν υπάρχει στο σημείο διέλευσης των συνόρων, το σύστημα αυτοεξυπηρέτησης σάς επιτρέπει:
- να καταχωριστείτε κατά τη διέλευση των συνόρων
- να ελέγξτε αν τα στοιχεία σας εξακολουθούν να είναι καταχωρισμένα στο ΣΕΕ και, αν δεν υπάρχουν στοιχεία
- να τα αναφορτώσετε για μεταγενέστερο έλεγχο από ελεγκτή διαβατηρίων.
Αφού χρησιμοποιήσετε το σύστημα αυτοεξυπηρέτησης, μπορείτε να περάσετε στην ουρά για συνοριακό έλεγχο όπου ο ελεγκτής διαβατηρίων θα έχει ήδη λάβει:
- πληροφορίες από το σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (συμπεριλαμβανομένων ελέγχων έναντι άλλων βάσεων δεδομένων)
- επιβεβαίωση της ταυτότητάς σας
- την εναπομένουσα διάρκεια της παραμονής σας.
Ο ελεγκτής διαβατηρίων μπορεί στη συνέχεια να σας υποβάλει περαιτέρω ερωτήσεις προτού αποφασίσει να σας χορηγήσει ή να σας αρνηθεί την πρόσβαση στην αντίστοιχη επικράτεια.
Οι αυτοματοποιημένες συνοριακές διαδικασίες, προτού φτάσουν στον ελεγκτή διαβατηρίων, θα συμβάλουν στη σταδιακή μείωση των ουρών αναμονής. Η αυτοματοποίηση αντικαθιστά τους χρονοβόρους χειρωνακτικούς ελέγχους.
Πρέπει να διαθέτετε βιομετρικό διαβατήριο — διαβατήριο που περιέχει τσιπ με τα βιομετρικά σας δεδομένα τα οποία συνέλεξαν από εσάς κατά τον χρόνο της αίτησής σας για το διαβατήριο.
Αν δεν έχετε βιομετρικό διαβατήριο, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστήματα αυτοεξυπηρέτησης.
Όχι. Κατ’ αρχήν, τόσο τα βιομετρικά όσο και τα μη βιομετρικά διαβατήρια θα γίνονται δεκτά κατά τη διέλευση των συνόρων, εφόσον ισχύουν και πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις εισόδου.
Χρειάζεστε βιομετρικό διαβατήριο μόνο αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοματοποιημένους τρόπους διέλευσης των συνόρων («συστήματα αυτοεξυπηρέτησης»), τα οποία υπάρχουν σε ορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων.
Οι χώρες της ΕΕ δέχονται γενικά τα περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των μη βιομετρικών διαβατηρίων,
Όχι. Δεν θα σας απαγορευθεί, κατ’ αρχήν, η είσοδος για τον λόγο αυτό, καθώς έγκυρα βιομετρικά και μη βιομετρικά διαβατήρια γίνονται δεκτά για ταξίδια στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ.
Τα περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των μη βιομετρικών διαβατηρίων, γίνονται δεκτά από τα κράτη μέλη.
Στα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνονται:
- ο/η σύζυγος, συμπεριλαμβανομένου του/της συζύγου του ιδίου φύλου, όπως διευκρινίστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην απόφασή του Coman C-673/16·
- ο/η καταχωρισμένος/-η σύντροφος, αν η ισχύουσα νομοθεσία εξομοιώνει την καταχωρισμένη συμβίωση με τον γάμο·
- οι άμεσοι κατιόντες ηλικίας κάτω των 21 ετών ή συντηρούμενοι, καθώς και εκείνοι του/της συζύγου ή του/της καταχωρισμένου/-ης συντρόφου·
- οι συντηρούμενοι απευθείας ανιόντες, καθώς και εκείνοι του/της συζύγου ή του/της καταχωρισμένου/-ης συντρόφου.
Οι γενικοί κανόνες διατήρησης δεδομένων του ΣΕΕ (βλ. ενότητα σχετικά με τη διατήρηση δεδομένων) και ο αυτοματοποιημένος υπολογιστής δεν θα ισχύουν για εσάς αν πληροίτε τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Είστε μέλος της οικογένειας πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οδηγία 2004/38/ΕΚ εφαρμόζεται σε εσάς, ή μέλος της οικογένειας υπηκόου της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας ή της Ελβετίας που απολαύει δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας ισοδύναμου με εκείνο των πολιτών της ΕΕ.
Σημαντικό: Αυτό αφορά μόνο τα μέλη της οικογένειας πολιτών των προαναφερόμενων χωρών που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε χώρα διαφορετική από εκείνη της ιθαγένειάς τους.
2. Δεν είστε κάτοχος δελτίου διαμονής δυνάμει της οδηγίας 2004/38/ΕΚ ή άδειας παραμονής δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1030/2002.
Παράδειγμα 1
Είστε Αμερικανός πολίτης και ζείτε στη Νέα Υόρκη. Είστε 17 ετών και γιος Γερμανού υπηκόου. Θέλετε να επισκεφθείτε τον πατέρα σας, ο οποίος δεν ζει στη Γερμανία, αλλά στην Ισπανία.
Στην περίπτωση αυτή, θα καταχωριστείτε στο ΣΕΕ ως μέλος της οικογένειας. Θα ισχύουν για εσάς μειωμένοι κανόνες διατήρησης δεδομένων, ενώ ο αυτοματοποιημένος υπολογιστής δεν θα ισχύει.
Παράδειγμα 2
Είστε Αμερικανός πολίτης και ζείτε στη Νέα Υόρκη. Είστε παντρεμένος με Γάλλο/Γαλλίδα υπήκοο και θέλετε να τους επισκεφθείτε στη Γαλλία, όπου ζουν.
Στην περίπτωση αυτή, θα καταχωριστείτε στο ΣΕΕ ως τακτικός ταξιδιώτης και όχι ως μέλος της οικογένειας. Θα ισχύουν για εσάς οι γενικοί κανόνες διατήρησης δεδομένων, καθώς και ο αυτοματοποιημένος υπολογιστής.
Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους που είναι δικαιούχοι της συμφωνίας αποχώρησης θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταχώρισης στο ΣΕΕ μόνο αν διαθέτουν συγκεκριμένο έγγραφο διαμονής:
α) έγκυρο έγγραφο διαμονής στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης, το οποίο έχει εκδοθεί από το κράτος μέλος υποδοχής της συμφωνίας αποχώρησης·
β) έγκυρο έγγραφο στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης για τον μεθοριακό εργαζόμενο, το οποίο έχει εκδοθεί από το κράτος μέλος που είναι το κράτος εργασίας της συμφωνίας αποχώρησης·
γ) έγκυρο ειδικό έγγραφο προσωρινής παραμονής στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης, το οποίο έχει εκδοθεί από το κράτος μέλος υποδοχής της συμφωνίας αποχώρησης· ή
δ) μια ορισμένη έγκυρη άδειας παραμονής.
Οι δικαιούχοι της συμφωνίας αποχώρησης που δεν διαθέτουν κανένα από τα ανωτέρω έγγραφα θα καταχωρίζονται στο ΣΕΕ. Αργότερα μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή ή την τροποποίηση των στοιχείων τους στο σύστημα, αν αποδείξουν ότι διαθέτουν οποιοδήποτε από τα ανωτέρω έγγραφα.
Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το ΣΕΕ στους δικαιούχους της συμφωνίας αποχώρησης.
Αν σας έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε εθνικό πρόγραμμα διευκόλυνσης, οι ελεγκτές διαβατηρίων στην αντίστοιχη επικράτεια ενδέχεται να μη χρειάζεται να επαληθεύσουν:
- το σημείο αναχώρησης και προορισμού σας
- τον σκοπό της προβλεπόμενης παραμονής σας και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, αν απαιτούνται
- αν διαθέτετε επαρκή μέσα διαβίωσης για τη διάρκεια και τον σκοπό της προβλεπόμενης παραμονής σας, της επιστροφής σας στη χώρα καταγωγής ή της διέλευσής σας σε τρίτη χώρα (ή αν μπορείτε να εξασφαλίσετε νομίμως τα μέσα αυτά).
Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), ο «περιορισμός του σκοπού» συνιστά απαίτηση βάσει της οποίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγονται για καθορισμένους, ρητούς και νόμιμους σκοπούς και δεν υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία κατά τρόπο ασύμβατο με τους σκοπούς αυτούς. Το ΣΕΕ συμμορφώνεται με αυτή και με άλλες αρχές προστασίας δεδομένων, όπως η «προστασία δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού», καθώς και με τις απαιτήσεις της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της ποιότητας των δεδομένων.
Εφαρμόζονται εγγυήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα προσωπικά τους δεδομένα θα διατηρούνται στο ΣΕΕ μόνο για όσο διάστημα είναι αναγκαίο και για τους σκοπούς για τους οποίους συλλέχθηκαν.
Διαβάστε περισσότερα για τα βιομετρικά δεδομένα και τα στοιχεία που τηρούνται στο ΣΕΕ.
Πέραν του ΣΕΕ, επί του παρόντος υπάρχουν 3 βασικά κεντρικά συστήματα πληροφοριών που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΕ σχετικά με τα σύνορά της:
- Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS)
- Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS)
- Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων δακτυλοσκόπησης των αιτούντων άσυλο (EURODAC)
Αυτά τα 3 συστήματα είναι συμπληρωματικά και —με εξαίρεση το SIS— αφορούν κυρίως υπηκόους τρίτων χωρών. Συνδράμουν επίσης τις εθνικές αρχές στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Αναμένεται ότι ένα 4ο κεντρικό σύστημα πληροφοριών —το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS)— αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα μετά το ΣΕΕ, το οποίο θα αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Σε αντίθεση με το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις θεωρήσεις Σένγκεν), το ETIAS θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις αδειοδοτήσεις ταξιδιού για υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στις 30 ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν το ETIAS.
Το σύστημα εισόδου/εξόδου και τα προαναφερόμενα συστήματα θα αποτελέσουν μέρος της διαλειτουργικότητας του πλαισίου συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ που θα βοηθήσει περαιτέρω στην ορθή ταυτοποίηση των προσώπων των οποίων τα στοιχεία είναι αποθηκευμένα στα εν λόγω συστήματα ΤΠ, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της υποκλοπής ταυτότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 της σύμβασης εφαρμογής της συμφωνίας του Σένγκεν και το άρθρο 13 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226, πριν από την επιβίβαση οι μεταφορείς υποχρεούνται να επαληθεύουν ότι:
- οι υπήκοοι τρίτων χωρών για τους οποίους απαιτείται θεώρηση βραχείας παραμονής διαθέτουν την εν λόγω θεώρηση
- ο αριθμός εισόδων που επιτρέπονται από τη θεώρησή τους δεν έχει εξαντληθεί.
Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πλέον σφράγιση διαβατηρίων μόλις τεθεί σε λειτουργία το ΣΕΕ, οι μεταφορείς πρέπει να χρησιμοποιούν διαδικτυακή διεπαφή για τη διενέργεια αυτών των ελέγχων.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις συχνές ερωτήσεις για την υποστήριξη των μεταφορέων.