Το σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ΤΠ για την καταχώριση υπηκόων τρίτων χωρών που ταξιδεύουν για βραχεία παραμονή κάθε φορά που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα οποιασδήποτε από τις ακόλουθες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το σύστημα:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία
Για τους σκοπούς του ΣΕΕ, ως «υπήκοος τρίτης χώρας» νοείται ταξιδιώτης που δεν έχει την ιθαγένεια οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την ιθαγένεια της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας ή της Ελβετίας.
«Βραχεία παραμονή»: έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Η περίοδος αυτή υπολογίζεται ως ενιαία περίοδος για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ.
Ποιων χωρών οι υπήκοοι πρέπει να καταχωρίζονται στο ΣΕΕ;
Το σύστημα ισχύει για εσάς αν είστε υπήκοος τρίτης χώρας και:
- χρειάζεστε θεώρηση βραχείας παραμονής για να ταξιδέψετε στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ
ή
- δεν χρειάζεστε θεώρηση για να ταξιδέψετε για βραχεία παραμονή στις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το ΣΕΕ
Οι καταχωρίσεις και οι έξοδοι ή οι αρνήσεις εισόδου θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στο ΣΕΕ.
Στην Κύπρο και στην Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα διαβατήρια θα εξακολουθήσουν να σφραγίζονται με το χέρι.
Ισχύουν εξαιρέσεις από την καταχώριση στο ΣΕΕ — βλ. Για ποιους δεν ισχύει το ΣΕΕ;
Ποια είναι τα οφέλη του ΣΕΕ;
- Το σύστημα εισόδου/εξόδου εκσυγχρονίζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, βελτιώνοντας σταδιακά την εμπειρία των ταξιδιωτών.
- Εντοπίζει άτομα που υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής και παρέχει αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τις εισόδους, τις εξόδους και τις αρνήσεις εισόδου.
- Το εν λόγω σύστημα θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά την υποκλοπή ταυτότητας με τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων.
- Η ασφάλεια εντός της ΕΕ θα ενισχυθεί χάρη στη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων, τη χρήση ηλεκτρονικών αρχείων και βιομετρικών δεδομένων.
- Το ΣΕΕ προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας ότι οι συνοριακές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν τη σωστή ενημέρωση την κατάλληλη στιγμή.
Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το ΣΕΕ; | Ποιος είναι ο σκοπός του ΣΕΕ; | Ποιος επηρεάζεται; |
Οκτώβριος 2025 | Το ΣΕΕ εκσυγχρονίζει τη διαχείριση των συνόρων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των διαδικασιών στα σύνορα και αντικαθιστώντας τη σφράγιση των διαβατηρίων. Επίσης, απλουστεύει τα ταξίδια και τα καθιστά ασφαλέστερα. | Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ταξιδεύουν για βραχεία παραμονή σε ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί το ΣΕΕ. Ισχύουν εξαιρέσεις — βλ. Για ποιους δεν ισχύει το ΣΕΕ; |